Wednesday, January 06, 2010

HIMPUNAN AMAN DAN SERAHAN MEMORANDUM BANTAHAN TERHADAP KERAJAAN MESIR YANG MENYEKAT BANTUAN KE PALESTINHIMPUNAN AMAN DAN SERAHAN MEMORANDUM BANTAHAN TERHADAP KERAJAAN MESIR YANG MENYEKAT BANTUAN 'PALESTINE SOLIDARITY CAMPAIGN' KE PALESTIN


Tarikh : 8 JANUARI 2010 (JUMAAT)

Masa : 2:00 PETANG (SELEPAS SOLAT JUMAAT)

Tempat : MASJID TABUNG HAJI, JALAN AMPANG, KUALA LUMPUR dan berarak ke KEDUTAAN MESIR, JALAN AMPANG, KUALA LUMPURSEMUA DIJEMPUT HADIR BERAMAI-RAMAI BAGI MENYATAKAN SOKONGAN KEPADA RAKYAT PALESTIN.Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menyeru kepada semua ahli, pertubuhan NGO dan golongan yang simpati kepada nasib rakyat Palestin untuk menyertai Himpunan Aman membantah tindakan Kerajaan Mesir yang berkerjasama dengan Zionis-Israel untuk menindas umat Islam di Gaza.

Kerajaan Mesir dilaporkan enggan membenarkan sebuah kapal yang membawa konvoi antarabangsa melibatkan 17 buah negara dengan 150 kenderaan membawa beratus-ratus tan bekalan kemanusiaan masuk ke Gaza melalui pelabuhan Nuweiba di Laut Merah.

Kerajaan Mesir telah mendesak konvoi Viva Palestin berkenaan menyerahkan bantuan melalui pelabuhan Mediterranean iaitu jarak lebih jauh yang memerlukan konvoi berkenaan berpusing ke semenanjung Sinai dan melalui Terusan Suez sebelum sampai ke El Arish kelmarin.

Kezaliman Mesir ini jelas membuktikan sokong mereka kepada tindakan Israel yang menutup pintu sempadan di Nahal Ozz iaitu di timur pusat bandar Gaza, dan mengepung rakyat Palestin dengan hanya membenarkan satu laluan sahaja dibuka untuk memasuki Gaza iaitu melalui Kerem Shalom di tenggara Semenanjung Gaza.

Tidak cukup dengan itu, Mesir juga didapati menutup mata dengan tindakan Israel yang meluluskan pembinaan empat bangunan apartmen baru untuk peneroka haram Yahudi di timur Baitulmuqadddis yang berada dalam wilayah rakyat Palestin.

PAS kesal kerana sebagai sebuah negara Islam dan anggota OIC, Mesir tergamak bersubahat dalam menindas rakyat Palestin. Justeru itu PAS menyokong tindakan sayap Pemuda PAS yang akan mengadakan Himpunan Aman dan menyerahkan Memorandum Bantahan pada 8 Januari 2010 (Jumaat).

PAS mengesa kepada rakyat Malaysia yang prihatin untuk berkumpul di Bangunan Tabung Haji di Jalan Tun Razak sebelum berarak ke Kedutaan Mesir selepas solat Jumaat bagi menyatakan bantahan.


USTAZ IDRIS AHMAD

Ketua Penerangan PAS Pusat


No comments:

Related Posts with Thumbnails