Thursday, April 23, 2009

NISA' INDOOR GAMES 2009 PERINGKAT KEBANGSAANMasih ingat apa yang kita selalu main ketika kecil? Permainan seperti congkak, batu seremban, snake & ladder, dam, dan sebagainya sentiasa bermain di kotak fikiran. Namun adakah generasi muda kini mengenali permainan-permainan ini?

Permainan-permainan ini yang selalunya dimainkan di rumah sahaja dan tidak memerlukan tempat khas untuk bermain, adalah sesuatu yang harus diberi nafas kembali dan dipromosikan kerana ianya mempunyai unsur dan nilai persahabatan yang tinggi dan boleh mewujudkan budaya kasih sayang antara generasi muda.

Menyedari nilai-nilai ini, termasuk nilai dan kepentingan permainan jenis ini kepada generasi muda perempuan, NISA' Malaysia akan menganjurkan NISA' Indoor Games 2009 Peringkat Kebangsaan, yang diharapkan dapat menyuburkan kembali nostalgia mengenai permainan-permainan Indoor Games, dan juga memperkenalkan semula kepada generasi muda yang mungkin tidak berkesempatan untuk mengenali jenis permainan seperti ini.


OBJEKTIF :

1. Mengasah minda peserta di samping merasai keseronokan semasa bermain.

2. Mempromosikan sebahagian permainan tradisional seperti congkak, batu seremban dan ceper kepada masyarakat terutamanya generasi muda.

3. Memupuk nilai-nilai murni seperti nilai bertolak ansur, persahabatan dan kasih sayang sesama pemain dan keluarga.

4. Menghargai dan memastikan nilai estetika, keaslian dan keunikan permainan indoor games terjaga.


TARIKH : 25 April 2009 / 29 Rabiul Akhir 1430 Hijrah (Sabtu)

MASA : 7:30 pagi - 6:45 petang

TEMPAT : Dewan Jubli Perak, Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SSAAS), Shah Alam, Selangor

ANJURAN : NISA' Malaysia


SEMUA DIJEMPUT HADIR.


Maklumat lanjut, hubungi Puan Muna 'Izzah (013 - 368 7150) atau Nurul (019 - 478 3057).


MATAHARI PETUNJUK

No comments:

Related Posts with Thumbnails